HOBERMAN - Transformable design
 
Stony Brook, NY
Hoberman designed a dynamic installation for the Stony Brook Foundation’s new Center for Geometry and Physics.

Serving as both the building's artistic centerpiece and as a functional piece of shading, the installation is a floor-to-ceiling composition of Adaptive Building Initiative's Tessellate™ panels. Hoberman designed each panel to have a unique geometric pattern of perforations that mirrors the research focus of the building's resident scientists and mathematicians. As these patterns align and diverge, the visual effect is of sparse geometric patterns — hexagons, circles, squares, and triangles — that blossom into an opaque mesh. The result is a kinetic surface that spans 38 square meters and imbues the building with the functional capacity to dynamically change its opacity and sculpt the quality of light within.

A second, complementary installation, an artistic steel gate, was created for an adjoining art gallery. After gallery hours, the gate’s static perforated steel panels create an undulating field of curved, intersecting lines. By day, these panels cleanly fold together to create a three-dimensional sculpture within the gallery. Parametrically generated by the planar slicing of a twisted cubic form, the stacked form creates twisting, open volumes — a play on positive and negative space — with dynamic sight lines that change as visitors walk around it.

Both installations were delivered through Hoberman venture Adaptive Building Initiative and its network of partners.