HOBERMAN - Transformable design
 
Tokyo, Japan
Hoberman Associates was requested by POLA, a Japanese cosmetics manufacturer, to develop an adaptive shading system for its new showroom building in Tokyo in the Ginza district. This system has been developed in collaboration with design architect, Yasuda Atelier, and executive architect Nikken Sekkei.

The fourteen-story building, which opened in October 2009, has around 185 individually controlled shutter mechanisms that are housed within the double glazing of the façade. Each shutter has dimensions of approximately one by three meters, and is made of an acrylic sheet that has been formed into a curved surface.

The POLA Ginza Building includes a gallery space, the POLA Museum Annex, which hosted an exhibition of Hoberman work in January-February 2010. Photographs and video of the exhibition, titled 'Living Form. The Transformable Work of Chuck Hoberman', can be viewed here.

The POLA Ginza Building Façade represents the architectural focus of Adaptive Building Initiative, Hoberman's joint venture with Buro Happold.

Architect's rendering by Nikken Sekkei + Yasuda Atelier

Photos courtesy of Mamoru Ishiguro